Wat houdt de workshop in?

In de tweedaagse workshop Workshop van Ik naar Wij reflectie maken we kennis met tools om te leren werken met eigen levensverhalen. Als basisfilosofie gebruiken we biografisch  werken; de werkvormen  zijn ervaringsgericht. De workshop biedt een aanzet om te snuffelen aan een hernieuwde grondhouding. Je kunt eens proeven of het bij je past? Door in een groep te werken bouw je collectieve ervaringskennis op.  Je begrijpt daardoor van nature hoe je meer direct ruimte kunt én wilt maken voor de ander. Zonder daarbij jezelf te verliezen.

Kracht van verhalen inzetten

Verhalen vormen de kern van wie wij zijn. Onze levens zijn doordrenkt met verhalen – de verhalen die we zelf vertellen over ons verleden, onze identiteit en onze toekomst. Deze verhalen hebben de kracht om ons leven te vormen. Narratief werken maakt de kracht van deze verhalen zichtbaar en laat zien dat we de vormgevers zijn van ons eigen leven.

Voorbeeld van narratief werken

Laten we een voorbeeld nemen uit de praktijk. Stel dat je werkt  voor cliënten die te maken hebben met een trauma. Je ontdekt dat er een patroon of thema achter zit – een gevoel van machteloosheid. Je hebt een cliënt, Anna, die gedurende haar sessies met jou  haar verhaal heeft verteld. Je moedigt haar  aan om haar verhaal te herformuleren.

Maar dan  merk je iets interessants op. Je merkt op dat het thema van machteloosheid ook aanwezig was in jouw eigen leven. Je herkent pijnlijke gevoelens uit je eigen verleden, wat je beter in staat stelt om je in te leven in Anna’s situatie.  Je deelt nu vanuit herkenning een gevoelsreflectie, waardoor Anna ervaart  dat ze niet alleen staat in haar reis. Je deelt vanuit identiteit; niet vanuit waarnemen. Dit betekent voor cliënt dat zij er toe doet voor jou – dat jij investeert in de relatie. Dit werkt positief door op (ieders) herstel. 

In deze workshop “Van Ik naar Wij Reflectie” krijg je de kans om je eigen persoonlijke ontdekkingen en inzichten te gebruiken als middel tot dieper herstel. Het biedt jou gelegenheid om niet alleen de verhalen van anderen te transformeren, maar ook om je eigen verhaal opnieuw vorm te geven. Het nodigt je uit de verkennen waar jouw professie eindigt en waar jij als mens begint.

Toepassing

Waardoor passen mensgerichte professionals narratief werken toe in hun werk?

  1. Verlichten van werkdruk
  2. Eigen regie creëren: een ​​dieper begrip eigen motivatie en doelen.
  3. Verbeterde zelfzorg:  essentieel om als professional effectief te kunnen blijven functioneren.

Collectieve kennis opbouwen

Narratief werken heeft de potentie in zich  om de relaties tussen mensen te versterken. Het gezamenlijk begrijpen van levensverhalen creëert diepgaande verbindingen. Hierdoor wordt gewerkt aan de relatie en betekenis hiervan op welzijn en herstel is enorm. Het is de kunst om professioneel nabij te leren zijn zonder je jezelf als professional  te verliezen. Over levenservaringen bouw je als groep collectieve kennis op die daardoor meer en meer wordt genormaliseerd teneinde cliënten het gevoel van erbij horen terug kan geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *