Wanneer cliënten voor het eerst in therapie komen zijn ze vaak vastlopen in hun eigen verhaal. Dit verhaal is bepalend hoe zij zichzelf en de wereld om zich heen beleven en vaak beladen met diepe emoties, verlangens en angsten. Het proces van een cliënt begint vaak met een verhaal. Dit is geen gewoon verhaal, maar een levend verhaal, beladen met diepere emoties, verlangens en angsten. Indien je dit deskundig toepast, biedt narratief werken een krachtig instrument. Het biedt jou als professional de mogelijkheid om anderen te helpen hun eigen verhalen uit te kristalliseren. Onze workshop laat jou kennismaken hoe wij het narratief werken daarmee ook onze eigen regie en veerkracht kunnen vergroten. We werken hiervoor vanuit  de overkoepelende filosofie van  biografisch werken.

De kracht van verhalen

In de ogenschijnlijk eenvoudige verhalen van onze cliënten schuilen diepgaande inzichten. Een verhaal is niet zomaar een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Het is een spiegel van onze werkelijke behoeften.  Professionals  hebben de unieke kans om deze verhalen te ontrafelen en te begrijpen in hoeverre deze hun cliënten hebben gevormd. Maar wat als zij  diezelfde kracht van narratieve  werkvormen ook zouden kunnen toepassen op zichzelf? Hoe kun je deze kracht eveneens inzetten om jezelf te leren professionaliseren?  Deze workshop laat jou daarmee kennismaken Workshop van Ik naar Wij reflectie.

Door het onderzoeken van jouw eigen biografie kun je een keuze maken  over welke ervaring je narratief kunt leren vertellen. Door deze verhalen op te duiken en deze te onderzoeken door middel van een werkvorm, ontdek je onontdekte delen van jezelf. Misschien is er een jeugdherinnering die nu  kan fungeren als een sleutel tot begrip in je werk. Of misschien zijn er meerdere patronen die je gaat zien als je één life-event onder de loep hebt genomen. Dankzij passende werkvormen wordt je aangemoedigd om te werken vanuit intuïtie en gevoelsreflecties. 

Veerkracht door zelfregie

Wanneer een professional  de regie eerst over zijn eigen verhaal neemt, wordt een krachtige bron van zelfsturing aangeboord. Daarmee wordt bedoeld regie over voelen, denken en handelen.  Het indirect herschrijven van een stukje van  onze  eigen geschiedenis geeft ons een gevoel van controle. Dit gevoel vertaalt zich naar onze professionele praktijk. We worden beter in staat om onze cliënten te begeleiden vanuit de relatie met onszelf. Je ontdekt jouw eigen veerkracht en overlevingsmechanismen, waardoor we onze cliënten beter snappen hoe het werkt om de controle terug te nemen over hun eigen verhaal.

Toepassingen in de praktijk

Het onderliggende motief van narratief werken voor mensgerichte professionals biedt een scala aan mogelijkheden. Als begeleiders werken we soms met creatieve vormen van zelfexpressie, zoals een gesprek, kunst, muziek of drama, om onze cliënten te helpen hun verhalen uit te drukken.  Maar het delen van onze eigen verhalen draagt ​​nog fundamenteler ook bij. Bijvoorbeeld  aan het collectieve begrip van menselijke ervaringen door onze eigen kwetsbaarheid ook te durven tonen. Daardoor moedigen we onze cliënten aan hetzelfde te doen. Dit vraagt om een sfeer van vertrouwen en openheid, wat essentieel is voor ieder herstelproces. Jim van Os,  hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zegt daar het volgende over: “De kwaliteit van onze relaties is het fundament van ons leven. Dat mensen geen of weinig verbintenis met anderen ervaren is daarom volgens mij een crisis, of misschien wel dé echte crisis van deze tijd”. Daar ligt een uitdaging voor professionals. Het collectieve begrip van verhalen, zowel van therapeuten als cliënten, vormt daardoor de basis voor vernieuwde verbinding met elkaar. Van daaruit kunnen  inzichten  en verandering op dieper niveau ontstaan.

Conclusie

Het belang van narratief werken kan niet worden onderschat. Kortom niet alleen voor degenen die we helpen, maar ook voor onszelf. Door onze eigen verhalen te ontdekken en te omarmen, vergroten we niet alleen onze eigen veerkracht en zelfregie, maar worden we ook wegwijzers voor degenen die onze hulp zoeken.

In elk verhaal schuilt een ongelooflijke bron van kracht en heldenmoed. Het is aan ons om deze kracht op te duiken en te herkennen teneinde cliënten mogelijkheden tot eigen empowerment te bieden. Maar ook om  onszelf daarmee als beroepsprofessional meer eigen regie te geven.  Met deze workshop kun je daarmee kennismaken om te kijken of het je past.

Prijs workshop: 580,- incl. BTW particulier. Exclusief BTW als de werkgever het betaald).

Vroegboek korting: wanneer je inschrijft vóór 19 jan krijg je 90 euro korting en betaal je 490 euro (exclusief BTW als de werkgever het betaald).

 De workshop is inclusief thee, koffie met iets lekkers en lunch.

 Meer info en aanmelden:

Hanne Ihlen: https://www.hanneihlen.nl/workshop-van-ik-naar-wij-reflectie

Margré Kniphttps://www.margreknip.nl/workshops/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *