Cultuurverandering organisatie

  “Het is een mijnenveld. Een rollercoaster door de jungle van menselijke relaties. Visie ontwikkelen helpt. Net als aanboren van je empathische intelligentie.  Anders….lastig….”  een deelnemer

cultuurverandering-organisaties

Cultuurverandering organisatie

Cultuurverandering in organisaties vraagt om sleutelwoorden die dit echt in beweging zetten. Praktische handvatten.

Rolmodellen en voorbeeldgedrag zijn de helden van de werkvloer. Als begeleidingskundige sta ik  aan de zijlijn, zowel in de kleine hoekjes als op de wat grotere podia. Therapeuten, verpleegkundigen, docenten – worstelen soms met machteloosheid. Ook bij tegenslag die veranderingen met zich meebrengen, is vertrouwen in zichzelf én respect voor de ander onontbeerlijk. Zij werken met eigen normen en waarden. 

Hetzelfde geldt voor leidinggevenden. Zij zijn voorbeelden voor hun team. De mentaliteit en constante stroom van cancellen en grensoverschrijdend gedrag lijken tot een ander normaal te worden. 

Tot welke norm verhoud jij je als leidinggevendel? Weke waarden vind jij belangrijk in je werk? Dat is waar zowel cultuur als verandering vandaan komt. 

Ten diepste. 

De hunkering naar perfectie is eindeloos. Maar die zoektocht lijkt ons uit de te putten. Mij in elk geval wel. En de heilige graal? Die bestaat niet.

Imperfectie kan jouw  nieuwe normaal worden – net als de mijne. Echte verbinding draait steeds meer om echtheid en wederkerigheid. Studenten, cliënten, medewerkers – ze spiegelen zich. Wij allen. Financieel of emotioneel, ze nemen een attitude over. Eerlijkheid in een voorbeeldfunctie? Dat zet de toon voor een cultuur waarin vertrouwen normaal is. Waar stabilisatie en basis  kan groeien. 

Hoe ga ik om met twijfel in mijn aanpak? 

Twijfel en overspanneheid overheerst in veel teams op de werkvloer. Kritiek maakt dat mensen hun waarheid niet uitspreken. Protocollen ten spijt, de cultuurverandering in de organisatie kan dan niet doorzetten.

Maar waarover moet je dan eerlijk zijn? De eerlijkheid van een vertrouwenspersoon deed iets met mij toen ik zelf kwetsbaar was. Mijn ervaring met een counselor was een eye-opener. Hij was écht voor mij, hij werkte met onze relatie als middel. Binnen een organisatie waar ik werkte.  Zijn onzekerheden (die uitte hij gewoon) gecombineerd met mijn behoeften – dat was de win-win kracht om weer te durven vertrouwen eigen potentie. 

In mijn volgende baan nam ik een vertrouwenspersoon in de arm. Mijn “dingetje” met achtervolgingswanen vroeg om uitgesproken te willen worden. Dat was zo vervelend omdat ik erg bang was dat iemand op de werkvloer mij iets zou aandoen. Vertrouwen in de ander dat hij of zij niet oordeelde bleek mijn sleutel tot herstel.

Ditzelfde mechanisme geldt ook voor voorbeeldfuncties. Op welk niveau je ook functioneert. Eerlijk zijn over je kwetsbaarheid is goud waard. Het heeft allemaal te maken met persoonlijk leiderschap.  Hoe je dit effectief doet? En niet lukraak? Lees verder op mijn blog ‘Verhalend ontwerpen’.

Oplossing om te leren omgaan met een invloedrijke positie

Tegenslag bij cultuurverandering in organisaties is onvermijdelijk. Teleurstelling ook. Stilstaan ook. Het biedt juist kansen. Werk aan je feilbaarheid, spreek irritaties naar elkaar uit, ontwikkel een visie over wat jij belangrijk vindt als professional. Dat vormen de ankerpunten om een cultuur hoe groot of klein te veranderen.

Culturele verandering stopt nooit. Het vraagt moed om je nek uit te steken en te kiezen voor het goede. Inspanning. Wees je bewust van te zachte heelmeesters en verdiep je in de vele rollen die je kunt vervullen. Ga daarvoor. 

Leer biografisch te  werken en ontdek hoe verhalend ontwerpen jouw werk als professional verdiept. Je leert praktische technieken voor diepgaande gesprekken en krijgt directe feedback om je vaardigheden te verbeteren.

Liefs, Margré

cultuurverandering-organisatie